Om prosjektet
For å oppfylle 2 ° C klimamålet kreves det en massiv transformasjon av energisystemer som involverer både framvekst av "nye" teknologier (for eksempel vindkraft) og utfasing av "gamle" (for eksempel bruk av kull).
Men å legge ned energibransjen er en smertefull sosio-politisk prosess som kan føre til tap av arbeidsplasser, økonomiske vanskeligheter og politiske spenninger.
Selv i Tyskland, med sine ambisiøse klimastrategier, blir forsøk på å lukke kullgruver møtt med offentlige protester. Imidlertid har mye vitenskapelig innsats gått mer ut på å undersøke utvidelsen av ny energiteknologi enn på utfasingen av den "gamle".
I dette prosjektet vil det bli forsøkt å tette dette forskningsgapet ved å identifisere og kvantifisere historiske tilfeller av omstilling i energibransjen, samt deres sosiopolitiske implikasjoner.
Prosjektet samler det nystiftede Senter for klima og energiomstilling ved Universitetet i Bergen og Energiprogrammet ved Internasjonalt Institutt for Anvendt Systemanalyse (Østerrike), en internasjonalt ledende tverrfaglig gruppe som arbeider med energioverganger.
Hovedformålet med prosjektet er å analysere satser, drivkrefter og de faktiske eller potensielle konsekvensene av energiomstilling, både historisk og i langsiktige klimastabiliseringsscenarier, for å bidra til å forstå de sosio-politiske utfordringene knyttet til de energitekniske endringer som kreves for å møte 2ºC målet.
Finansieringskilde: Norges forskningsråd - KLIMAFORSK
Kontraktspart: Universitetet i Bergen
Prosjektleder: Jessica Jewell (UiB/IIASA)
Postdok: Vadim Vinichenko