Nytt marint forskningssenter åpnet i Bergen

- Jeg er trygg på at dere vil føre vår tradisjon med god marin forskning videre, sa statsminister Erna Solberg da hun åpnet det nye Hjortsenteret for marin økosystemdynamikk.

Statsminister Erna Solberg syntes det var ekstra stas at åpningen av Hjortsenteret var på Akvariet, der hun hadde sommerjobb fra hun var 15 år. Foto: Camilla Aadland


Av Camilla Aadland

Bak senteret, som er oppkalt etter grunnleggeren av marin fiskeriforskning, Johan Hjort, står Havforskningsinstituttet, Universitetet i Bergen, Nansensenteret og Uni Research.

- Jeg er stolt og glad for at Uni Research er med på dette samarbeidet. Hjortsenteret vil sette Bergen på kartet som marin hovedstad i enda større grad, sa Aina Berg, administrerende direktør i Uni Research i sin hilsningstale.

Åpningen fant sted på Akvariet med flere prominente gjester til stede.

- Etableringen av senteret er en ny bekreftelse på den store, marine ambisjonen Norge har. Denne maritime firerbanden har muligheten for å sette dype spor etter seg, sa fiskeriminister Elisabeth Aspaker med henvisning til de fire samarbeidspartnerne.

Bedre samarbeid
Hjortsenteret sin visjon er å legge grunnlag for økt bærekraftig marin høsting gjennom å forstå og kvantifisere virkningene av naturlige og menneskeskapte endringer i havet.

- Bergen er på topp ti av byer internasjonalt når det gjelder forskningsartikler innen marine fagfelt. Hjortsenteret skal bli en arena for å få de ulike institusjonene til å samarbeide mer og bedre, sier forsker Christian Jørgensen i Uni Research.

Han er en av initiativtakerne til Hjortsenteret for marin økosystemdynamikk.

- Målet er å heve kvaliteten på forskningen, og skape en arena hvor man møtes og snakker sammen. Vi høyner ambisjonen i håp om at kunnskapen som kommer fra forskningen vil bli brukt i enda større grad, sier Jørgensen.

Klimaendringer og befolkningsvekst
Ett av områdene Hjortsenteret ønsker å bli store på, er de biologiske effektene havet vil få av klimaendringene.

- Vi ønsker å få til felles prosjektsøknader og felles vekst. Universitetet i Bergen og Havforskningsinstituttet legger inn midler, slik at det blir noen dedikerte ansatte. Vi vil søke sammen om forskningsprosjekter for å heve forskningskvaliteten, og få opp felles mål. Det skjer mye i Bergen, men så langt har vi forsket litt på egne mål. Det er mange flinke folk som jobber hver for seg, vi vil prøve å få dem til å trekke sammen, sier Jørgensen.

- Hvorfor trenger vi et senter som dette?

- Verden står overfor to store utfordringer. Den ene er at klimaet endrer seg. Det meste av varmen tas opp i havet, som betyr varmere hav og mindre is. Dette vil gi store endringer i våre havområder. Den andre store utfordringen er befolkningsveksten. Selv om halvparten av verdens biologiske produksjon skjer i havet, kommer bare to prosent av verdens mat fra havet. Vi må finne ut hvordan vi kan høste mer fra havet på en bærekraftig måte. Tiden er inne for å gå på tvers av institusjonene, skjerpe hverandre og heve ambisjonsnivået, sier Jørgensen.

Administrerende direktør Aina Berg i Uni Research takket forskerne som har utviklet visjonen og målsetningen med Hjortsenteret. Foto: Camilla Aadland


Internasjonal tyngde
De fire partnerne som står bak Hjortsenteret samarbeider også om Bjerknessenteret for klimaforskning.

- Ambisjonen er at Hjortsenteret får samme kraft og internasjonale tyngde som Bjerknessenteret har oppnådd, sa Aina Berg i sin tale.

Hun mener koblingen mellom anvendt forskning og grunnforskning i Hjortsenteret vil være en nøkkel til suksess.

- Hjortsenteret er en fremtidsrettet og viktig satsning Norge vil nyte godt av i lang tid fremover. Det vil ytterligere posisjonere Norge som en av de store havbruksnasjonene. Lykke til med de utrolig viktige arbeidsoppgavene i tiden som kommer, sa Aspaker.

Statsministeren synes det er bra at kunnskapsmiljøene i Bergen har ambisjoner.

- Hjortsenteret samler det beste av det beste fra fire miljøer i ett senter. Det hilser vi velkommen. Jeg har tro på det å samle krefter, sa Erna Solberg.


19. februar 2014 11:19